Інвестиції.орг

Kyiv, Mar 19 13:11 | London, Mar 19 11:11 | New York, Mar 19 07:11
Shanghai, Mar 19 19:11 | Tokyo, Mar 19 20:11 | Sydney, Mar 19 22:11

Перспективи нафто-газового сектору в Україні



10 листопада 2010 в 10:30 - Уляна Роїк


Перспективи нафто-газового сектору в Україні

У найближчі два роки, на думку експертів, на українському ринку видобутку вуглеводнів матиме місце великий ажіотаж, в першу чергу - з боку російських компаній.   



Поштовхом до розвитку видобутку вуглеводнів на території України мають стати зміни в оподаткуванні учасників ринку. У підсумку видобуток газу і нафти на території нашої країни перетвориться на рентабельну діяльність.

Як вже неодноразово зазначав Мінпрому, російські компанії, і в першу чергу Газпром, незацікавлені в розвитку масштабної видобутку газу і нафти на території нашої країни. Це й не дивно, адже Україна є найбільшим споживачем російського газу в Європі. Якщо ж Україна зможе збільшити власний видобуток на 20-25 млрд куб. м на рік, то наша країна зможе не закуповувати російський газ. З роками ця цифра повинна зменшитися завдяки впровадженню енергоефективних технологій, які знизять споживання природного газу на великих промислових об‘єктах. У першу чергу, це відноситься до металургійних комбінатів і хімічним підприємствам.

Проте ні Газпрому, ні будь-якій іншій компанії, за прогнозами експертів, вже не вдасться зупинити бум видобутку вуглеводнів на території Україні. Причина - металургійні та хімічні підприємства.

Покращення фінансових показників промислових гігантів сьогодні можна домогтися за рахунок зниження собівартості продукції, велику частину в якій становить природний газ. Таким чином, скоротивши залежність від природного газу, або зниження ціни на блакитне паливо, можна поліпшити фінансові показники хіміків і металургів.

На даний момент за кордоном вже розуміють незворотність видобутку вуглеводнів на території Україні. Зацікавленість до видобутку як традиційного, так і нетрадиційного газу вже проявили світові гіганти - Shell, ТНК-ВР і ExxonMobile.

Таким чином, як вже писав Мінпрому, у Газпрому залишається єдиний вихід - інтегрувати свої структури у видобувну галузь Україні. Цим шляхом і пішла британсько-російська компанія ТНК-ВР. Компанія вже давно цікавилася інвестиційними проектами на території нашої країни. Ще з 2004 року вона має тут свій підрозділ "ТНК-ВР Коммерс".

У групу компаній ТНК-ВР в Україні входять підприємства: ЗАТ "ЛІНІК" (Лисичанський НПЗ), ТОВ "ТНК-ВР Коммерс" (Київ), ТОВ "ТНК-Збут" (Київ), ЗАТ "РУР груп С.А." (Кіровоград), ТОВ "Онікс-нафта" (Кіровоград), ЗАТ "Спецбудмонтаж" (Харків), СП ТОВ "Кершер" (Київ), ВАТ "Лисичанськнафтопродукт" (Лисичанськ), ЗАТ "Інтеко" (Київ), ВАТ "Світловодська нафтобаза "(Світловодськ), ПІІ" ТНК-Україна ", ЗАТ" ТНК-Україна Інвест ", ВАТ" Лисичанськнафтооргсинтез ".

На даний момент ТНК-ВР, яка на даний момент є найбільш зацікавленою у видобутку вуглеводнів в Україні, продовжує конструктивний діалог з українською владою.

Компанія має намір інвестувати в геологічну розвідку запасів сланцевого газу на території Донецької області протягом 2011-2012 років близько $50 млн. У разі продуктивності перших свердловин ТНК-ВР планує вкласти протягом 25 років $1,5-$2 млрд. Якщо врахувати терміни реалізації проектів, дана сума не є занадто великою для цієї компанії та України в цілому.

У найближчі два роки заплпновано буріння трьох свердловин. Якщо свердловини дозволять вийти на промислові обсяги видобутку, ТНК-ВР має намір пробурити ще три. Загалом ТНК-ВР протягом 5 років хоче вийти на річний обсяг видобутку в 5 млрд куб. м газу. Весь сенс інвестицій полягає в тому, що контролювати видобуток сланцевого газу в Україну буде ТНК-ВР, а значить, і Кремль.

Втім, на думку експертів, ситуація може скластися і по-іншому. Щоб відбити бажання видобувати газ в Україну у таких гігантів, як Shell і ExxonMobile (Росії це невигідно), ТНК-ВР може оголосити про незадовільні результати видобутку. У результаті інтерес інвесторів до видобутку нетрадиційного газу на території України може зникнути, що буде коштувати Росії всього $50 млн.

Хоча, з іншого боку, можливо, що плани ТНК-ВР щодо видобутку газу в Україну дійсно серйозні. Адже компанія планувала підписати ще одну угоду з видобутку метану в Луганській області. Зокрема, вона мала намір добувати метан на свердловині однієї з шахт Луганської області. Проект оцінювався в $100 млн. Скептики вважають наміри ТНК-ВР несерйозними. Але їхні опоненти можуть привести ряд цифр. Наприклад, фахівці вітчизняних енергетичних агентств оцінюють запаси сланцевого газу в Україну на рівні 2 трлн куб. м, однак собівартість його видобутку в кілька разів перевищує собівартість природного газу - 100-250 дол./тис. куб м, в залежності від складності вилучення газу з пластів.

Проте інтерес до нафтогазового ринку України може збільшитися завдяки виходу на IPO дрібних видобувних компаній. Як виявилося, не тільки держкомпанії, такі як Укргазвидобування, Укрнафта, Чорноморнафтогаз, можуть похвалитися солідними показниками у видобутку газу. Четверте і п‘яте місце в країні з видобутку газу займають приватні компанії: Полтавська газонафтова компанія, що входить в структуру JKX Oil & Gas, а також Geo Alliance Group, володіння якої експерти приписують українському бізнесмену та меценату Віктору Пінчуку.

Природно, що приватні компанії не можуть похвалитися настільки великими обсягами видобутку газу. як у Укргазвидобування, яка в поточному році добула вже майже 10 млрд. куб. м газу, тоді як у 2009 - 15,233 млрд. куб. м. Приватні компанії поки що можуть показати лише мільйони кубометрів. Наприклад, спільний українсько-британський проект ПГНК добув 456,7 млн. куб. м газу, а концерн "Гео Альянс" - 66,4 млн. куб. м. Раніше Geo Alliance Group в загальній статистиці українських видобувачів газу значився як ЗАТ "Природні ресурси". На сьогодні, за даними самої компанії, вона займає п‘яте місце в країні з видобутку газу і друге - серед приватних компаній після ПГНК. Фінансові показники компанії за минулий рік такі: дохід - $36,6 млн., EBITDA - $24,4 млн.

Свій початок концерн бере в 2004 році, коли було засновано ТОВ "ІНТЕК Гео". Саме тоді компанія отримала спеціальні дозволи на геологорозвідку, включаючи дослідно-промислову розробку, з подальшим промисловим виробництвом нафти і газу на Височанському, Південно-Орільському, Косачівскому, Західно-Єфремівському, Таранушінскому і Миролюбівському родовищах і дозвіл на промисловий видобуток газу і газового конденсату на Зайцевському родовищі. У наступному, 2005, році група придбала ЗАТ "Природні ресурси", яке володіє спеціальними дозволами на геологорозвідку, включаючи дослідно-промислову розробку, на Луценківському, Ясенівскому, Львівському родовищах.

А вже в 2006 році був створений концерн "Гео Альянс". У березні того ж року ЗАТ "Природні ресурси" почало видобуток газу на луценківському родовищі. У жовтні-листопаді 2006 кіпрський офшор Geo Alliance Group Limited придбав ТОВ "Оберон вугілля", ЗАТ "Природні ресурси" і концерн "Гео Альянс". У наступному році група купила компанію ТОВ "Східний геологічний союз" і отримала спеціальні дозволи на геологорозвідку, включаючи дослідно-промислову розробку, на Берестовському, Південно-Берестовському, Різніковскому, Кошевойському, Боханівському і Макарцівському родовищах. Також "Гео Альянс" придбала ТОВ "ІНТЕК Гео", а ще купила і взяла в оренду у державних нафтогазових компаній кілька свердловин.

Саме ця компанія і є п‘ятим видобувачем газу в Україну. Однак, за деякими даними, компанія минулого року видобула не 66,4 млн. куб. м газу, а вдвічі більше - 128,372 млн. куб. м. Саме стільки видобуло ЗАТ "Природні ресурси", що входить в "Гео Альянс". Крім цього, ще 27,9 млн. куб. м видобуло ТОВ "Східний геологічний союз". Тому можна сміливо говорити, що структури компанії "Гео Альянс" у минулому році видобули близько 155 млн. куб. м газу, у той час як найближчий приватний конкурент ПГНК - 255,589 млн. куб. м, а українське представництво "Регал Пертроліум" - всього 62,8 млн. куб. м. У цілому компанія володіє 16 ліцензованими ділянками, які охоплюють 16 родовищ загальною площею 1090 кв. км, з них 15 родовищ знаходяться у Дніпровсько-Донецькій западині.

Станом на 30 червня 2010 року група керує 7 діючими свердловинами на чотирьох родовищах, а одна свердловина знаходиться в бурінні. "Гео Альянс" також володіє 49 км трубопроводу, що з‘єднує видобувні свердловини з тимчасовими замірними-сепараціями (ВЗСУ) і з національною газотранспортною мережею. Групі належать дві ВЗСУ і сховища газового конденсату, які були введені в експлуатацію в 2007-2008 роках. Доведені запаси природного газу групи становить 63,9 млн. куб. м, конденсату - 15 млн. куб. м, нафти - 1,3 млн. бар. нафтового еквівалента.

Володіючи подібними запасами та інфраструктурою, компанія в 2010 році вирішила провести первинне розміщення акцій на Варшавській фондовій біржі. Розмір пакета керівництво компанії ще не визначило, проте обіцяє зробити це до кінця року. Організаторами розміщення виступають інвестиційна компанія Concorde Capital і фінансова компанія UniCredit CA IB. Вихід на IPO може відбутися в I кварталі наступного року. За оцінками експертів, капіталізація компанії за результатами розміщення може скласти $800 млн.

Більшість експертів погоджуються, що вітчизняного нафтогазового добувача чекає успішне розміщення. Тут сприятливою є та обставина, що зовсім недавно український уряд ухвалив рішення про зниження рентної плати при видобутку на складних нафтогазових родовищах. До категорії найскладніших в Україні належить близько 80% всіх родовищ. А нафтогазові добувачі в найближчому майбутньому очікують ще серйозніших пільг від уряду.

З іншого боку, іноземні компанії можуть збільшити свою присутність на українському ринку шляхом придбання акцій приватних компаній у результаті їхнього первинного розміщення на фондових біржах. І український уряд вже не зможе проконтролювати цей процес. У першу чергу, інтерес до публічних українських видобувних компаній проявлять російські інвестори. Крім того, успіх виходу на IPO "Гео Альянсу" покладе початок прозорості нафтогазового ринку України. Зокрема, більшість дрібних приватних компаній, таких як, наприклад, Укрнафтобуріння, почнуть реструктуризацію бізнесу, а також підготовку до первинного розміщення акцій.

На частку приватних компаній в Україну доводиться видобуток близько 1 млрд куб. м газу на рік, при загальному обсязі видобутку приблизно 21 млрд куб. м. Крім ПГНК і "Гео Альянсу", непоганими минулорічними обсягами можуть похвалитися ЗАТ "Пласт" - 41,3 млн. куб. м, ТОВ "КУБ-ГАЗ" - 67,3 млн. куб. м, ТОВ "Мар‘їнське" - 25,7 млн. куб. м та інші. Очевидно, що за результатами 2010 року обсяги видобутку зазначених підприємств збільшаться ненабагато. А от у 2011, на думку експертів, їхні обсяги видобутку зростуть значно - завдяки введенню податкових пільг.

 

Перспективи нафто-газового сектору в Україні


Новини Статті Аналітика
Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Вплив інновацій на попит і пропозицію енергоресурсів Вплив інновацій на попит і пропозицію енергоресурсів Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ
В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві "ОАК-Антонов" можуть передати виробничі активи авіабудівних підприємств Росії та Україні Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України
Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ Білоруські компанії мігрують в Росію і Україну Білоруські компанії мігрують в Росію і Україну Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання
Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Міжнародні експерти скептично оцінюють перспективи української економіки Міжнародні експерти скептично оцінюють перспективи української економіки Огляд українських ринків за 21.03.2011. Ринки впевнено зростають Огляд українських ринків за 21.03.2011. Ринки впевнено зростають
Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Ціни на пальне в Україні зупинили ріст "Нафтогаз" втратить через конфлікт з RUE близько $ 1,1 млрд. та завантажить українську ГТС на найближчі чотири роки Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Успіх - це отримання того, що Ви хочете отримати. Щастя - це бажання мати те, чим Ви володієте.

Дейл Карнегі
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті