Інвестиції.орг

Kyiv, Mar 19 03:58 | London, Mar 19 01:58 | New York, Mar 18 21:58
Shanghai, Mar 19 09:58 | Tokyo, Mar 19 10:58 | Sydney, Mar 19 12:58

МВФ дозволив почекати з підняттям цін на газ в обмін на Пенсійну реформу

МВФ дозволив почекати з підняттям цін на газ в обмін на Пенсійну реформу




16 лютого 2011 в 17:10 - Роман Зайцев


МВФ дозволив почекати з підняттям цін на газ в обмін на Пенсійну реформу

У Міжнародному валютному фонді (МВФ) погодилися з проханням Україні зробити 50-відсоткове підвищення тарифів на газ для населення більш плавним, але наполягли на затвердження пенсійної реформи вже в березні. Перегляд ціни газу почнеться в середині року і пройде в три етапи, якщо в Кабміні знайдуть кошти для компенсації цієї відстрочки. Експерти вважають, що МВФ буде діяти обережно і надасть третій транш кредиту stand-by тільки після прийняття закону про пенсійну реформу.



Місія Міжнародного валютного фонду вчора повідомила про завершення переговорів з українською владою про пом‘якшення ряду своїх умов. За підсумками візиту, що тривав з 1 по 15 лютого, була досягнута домовленість про плавніше підвищення тарифів на газ для населення і теплокомуненерго. До цих пір в МВФ наполягали на збільшенні тарифів для населення на 50% кожні півроку до економічно обгрунтованого рівня, причому найближче було заплановано вже на 1 квітня.

"Заради пом‘якшення впливу на домогосподарства було затверджено графік більш поступового підвищення тарифів на газ, і зараз ведеться робота над визначенням компенсаційних бюджетних заходів з метою покриття дефіциту загального (сектор держуправління і НАК "Нафтогаз України" .- ред) на рівні 3,5% ВВП", - заявив за підсумками роботи місії її голова Танос Арванітіс. У найближчі тижні представники МВФ і уряду планують обговорити заходи, здатні компенсувати бюджетні втрати внаслідок більш плавного, ніж раніше планувалося, підвищення тарифів на газ.

Як повідомив глава підкомітету Верховної ради з питань зовнішньоекономічної політики Олексій Плотніков (Партія регіонів), зростання тарифів відкладене на квартал. "Ми домоглися, щоб підвищення почалося не 1 квітня, а орієнтовно 1 липня, а замість одноразового перегляду (на 50% .- ред) пройшло в 3 етапи", - сказав депутат.

Згідно із заявою МВФ, такий компроміс став можливий завдяки кращим, ніж очікувалося, результатами роботи української економіки в 2010 році - її росту більш ніж на 4% за рахунок збільшення обсягів експорту і відновлення інвестицій і приватного споживання. У фонді зазначили збереження адекватної грошово-кредитної політики і зниження інфляції до 8,2% - рівня, близького до цільових показників Нацбанку.

Домігшись від МВФ невеликої поступки в питанні підвищення тарифів, влада погодилася на реформування пенсійного законодавства. "Як очікується, у березні вступить в силу закон про пенсійну реформу, а впровадження адміністративної реформи триває", - зазначив пан Арванітіс.

"Концептуальних відмінностей між початковим і нинішнім проектами пенсійної реформи немає, - сказав пан Плотніков. - Просто в МВФ висловили невдоволення, що ми гальмуємо з цією реформою, і наполягли на прийнятті закону вже в березні".

Засідання ради директорів МВФ, на якому буде розглядатися рішення про виділення Україні третього траншу кредиту в розмірі близько $ 1,5 млрд, заплановано на 15 березня. Як відзначає економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська, очевидно, що рішення МВФ буде затверджено лише після прийняття Верховною радою закону про пенсійну реформу. Документ, зокрема, передбачає підвищення на 5 років пенсійного віку для жінок - до 60 років. "У цілому успіху переговорів сприяв той факт, що МВФ так і не опублікував результат попереднього перегляду програми співробітництва. В умовах, коли зобов‘язання України (для отримання третього траншу) офіційно не оприлюднювалися, сторонам було простіше досягти компромісу", - вважає Піонтковська.

Недоотриманий дохід від підвищення роздрібних цін на газ можна буде компенсувати за рахунок детінізації економіки, вважають у Партії регіонів. "В уряду є достатній ресурс для компенсації цих витрат без посилення податкового преса - збільшення бази оподаткування та боротьба з корупцією", - говорить заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Анатолій Кінах. Експерти називають більш реальним скорочення бюджетних витрат. "Враховуючи, що ми можемо в кращому разі розраховувати на виконання плану по наповненню бюджету, уряду доведеться зайнятися скороченням витрат держбюджету.

Інші варіанти вирішення цієї проблеми потребують значного часу ", - відзначає начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин. За словами пані Піонтковської, частково економію може забезпечити скорочення державного апарату в рамках адміністративної реформи.

МВФ дозволив почекати з підняттям цін на газ в обмін на Пенсійну реформу


Новини Статті Аналітика
Євросоюз може відмовити Україні в кредиті через МВФ Євросоюз може відмовити Україні в кредиті через МВФ Вплив інновацій на попит і пропозицію енергоресурсів Вплив інновацій на попит і пропозицію енергоресурсів Підсумки понеділка від інтернет-брокера iTrader Підсумки понеділка від інтернет-брокера iTrader
Kulczyk Oil почав буріння на родовищі газу Kulczyk Oil почав буріння на родовищі газу "Ольгівській-14" в Україні Теоретико - методологічні засади стратегічного маркетингу на ринку спеціальної промислової продукції Теоретико - методологічні засади стратегічного маркетингу на ринку спеціальної промислової продукції Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
МВФ не має наміру припиняти допомогу Греції МВФ не має наміру припиняти допомогу Греції Фірташ має непогані перспективи захопити український хімпром Фірташ має непогані перспективи захопити український хімпром ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Росія перегляне ціну газу в обмін на ГТС Росія перегляне ціну газу в обмін на ГТС Перспективи нафто-газового сектору в Україні Перспективи нафто-газового сектору в Україні Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
Shell буде шукати на Харківщині газ Shell буде шукати на Харківщині газ МВФ на шляху до реформування МВФ на шляху до реформування I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Як байка, так і життя ціниться не за довжину, а за зміст.

Сенека
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті