Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 25 15:53 | London, Apr 25 13:53 | New York, Apr 25 09:53
Shanghai, Apr 25 21:53 | Tokyo, Apr 25 22:53 | Sydney, Apr 26 00:53

2010-й рік став роком загострення боротьби за авторські права

 
 
Рубрика: Копірайт
 
Редагувальсь: 1 раз — 4811 день назад
 
1 голосів
up
1
down
 
 
 


4811 день назад (22-02-2011 14:10) - Роман Зайцев


2010-й рік став роком загострення боротьби за авторські права, причому в низці випадків методи цієї боротьби суперечили усілякому здоровому глузду. Закриття сайтів, розделегування доменів, податок на "болванки", боротьба з UGC - всі ці події відбулися в 2010 році.

Цілком ймовірно, що і нинішній рік стане продовженням тренду боротьби за копірайт. Хоча необхідність нових підходів до захисту авторських прав в епоху інтернету очевидна для всіх, навіть для тих, хто далекий від онлайнового електронного бізнесу.



Копірайт, домени та сайти

На початку 2010 року було розделеговано доменне ім’я torrents.ru - ресурс звинуватили в порушенні авторських прав. Ця справа стала однією з найгучніших в минулому році в Рунеті. Прогнози щодо справи torrents.ru були різними, але, як ми всі знаємо, сайт переїхав на домен rutracker.org. А домен torrents.ru до цих пір знаходиться в статусі "зареєстрований, але не делегований".

Справа torrents.ru стала чи не єдиною в Рунеті такого роду. У перші місяці року був закритий торрент-трекер "Мегашара", пізніше були вилучені сервери файлового сервісу Filehoster та проекту iFolder.ru.

Не тільки в російському сегменті інтернету закривали сайти і відбирали домени. У США в листопаді 2010 року були заблоковані більше 70 піратських сайтів, для низки з них було скасовано делегування доменних імен. Одночасно з цим з’явилася інформація про те, що в "чорний" список американської влади найближчим часом увійде ресурс The Pirate Bay.

На початку осені в Сенаті США був представлений законопроект, за яким американський уряд має отримати права блокувати доменні імена, які використовуються для поширення піратського контенту і в низці інших випадків.

Ці дії свідчать про те, що на бік "копірастів" - борців за авторські права - залучається дедалі більше сил, "важкої" артилерії у вигляді законодавчої підтримки і навіть, певною мірою, загроз політичного тиску.

Копірайт і "В контакті"

Соціальна мережа "В контакті" в 2010 році була замішана в безлічі копірайтних скандалів. Влітку минулого року керівник однієї з найбільших медіакомпаній Рунету Олександр Акопов, який назвав користувачів "В контакте" "кримінальниками і співучасниками" і висловив готовність засудити їх.

Крім того, в жовтні цього року соціальна мережа домоглася скасування штрафу в 1 млн. руб. за порушення авторських прав телекомпанії ВГТРК, цей судовий розгляд тривав ще з 2008 року, хоча в телекомпанії заявили, що оскаржуватимуть рішення Федерального арбітражного суду. Проте звинувачення "В контакті" у порушенні авторських прав продовжували звучати, це призвело до того, що "В Контакте" надала право телеканалу ТНТ самостійно видаляти контент, незаконно завантажений користувачами.

Тим не менш, це не допомогло сервісу і він потрапив до списку найбільш небезпечних піратських ресурсів.

UGC і копірайт

Власники сучасних ресурсів з UGC-контентом в 2010 році часто страждали від звинувачень, що послідували після того, як користувачі розмістили на сайтах контент. Так компанія "Рамблер-медіа" програла суд з приводу розміщення в неї на сайті відео з кліпом групи "Ляпіс Трубєцкой" і змушена заплатити штраф у розмірі 50 тис рублів.

Копірайт і законодавча підтримка, податок на болванки

У Росії, Точно так само, як у США борці за авторські права отримують потужну підтримку копірайтного лобі. У жовтні 2010 року російська Держдума приймає поправки до закону, які посилюють покарання за порушення авторських прав. Згідно з новими поправками, відтворення будь-яких творів, захищених копірайтом, дозволяється лише "за необхідності".

А вже під кінець року Рунет буквально вибухнув після ідеї Микити Михалкова, що добився прийняття скандального "податку на болванки", що передбачає виплату відрахувань при купівлі носіїв інформації. Цей закон аналітики порівнювали із середньовічним "побором" або "даниною".

Відкриті листи правовласників та інтернетчиків

Восени цього року найбільші російські інтернет-компанії опублікували відкритий лист з проханням врегулювання питань їх відповідальності за користувальницький контент. У листі власники інтернет-бізнесу пообіцяли, що готові видаляти виявлений піратський контент, але не готові його модерувати самостійно.

Через кілька днів у своєму відкритому листі власники сайтів з легальним відео вимагають прийняти більш серйозні заходи боротьби з власниками сайтів з нелегальним контентом, перш за все, з соціальними мережами (мова йде про "В контакті"). На думку власників легальних відеосервісів, якщо соціальний ресурс не в змозі придбати ліцензійне відео, його слід закрити.

Законопроект ACTA

У 2010 році виникла ще одна небезпечна ініціатива з боку борців за авторські права - проект ACTA (Anti-Counterfeit Trade Agreement - Торгова угода по боротьбі з контрафактом), що передбачає створення нової міжнародної організації з захисту авторських прав з добровільним членством. В угоді сказано, що відповідальність за порушення авторських прав буде лежати тепер також і на постачальниках інформаційних послуг (провайдерів та веб-сторінках).

Майбутнє боротьби з копірайтом

Боротьба щодо порушень авторських прав ще не один рік буде вражати своєю безглуздістю й дивувати своїми дивними проявами. Між тим, очевидно, що в сучасному вигляді система розповсюдження контенту поступово відходить у минуле, а все більше виконавців і авторів контенту розміщують свої твори в Мережі для вільного скачування. Справа музикантів з Radiohead, що поклали початок цьому руху ще у 2007 році, підхопили і інші артисти. Зникнення з ланцюжка "творець контенту" - "видавець / музичний лейбл" - "споживач" другої ланки і є однією з причин загострення копірайтних боротьби.

 

Завантаження коментарів...

Назад

Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Присягаюся своїм життям і любов'ю до нього, що ніколи не буду жити заради іншої людини і ніколи не попрошу і не змушу іншу людину жити заради мене.

Айн Ренд
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті