Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 20 19:32 | London, Apr 20 17:32 | New York, Apr 20 13:32
Shanghai, Apr 21 01:32 | Tokyo, Apr 21 02:32 | Sydney, Apr 21 04:32

Оцінка ризиків при розвитку бізнесу

 
Рубрика: Без рубрики
 
Редагувальсь: 1 раз — 4877 днів назад
 
0 голосів
up
0
down
 
 
 


4877 днів назад (13-12-2010 16:13) - Ярослав Лисейко


Підхід до оцінки перспектив розвитку бізнесу з точки зору оцінки ризиків не є новим. Проте новаторськи виглядає оцінка ризиків зроблена Адріаном Сливоцьким. Сливоцький пропонує нам спосіб мислення, орієнтований на виявлення ризику, спонукає наполегливо шукати недоліки розлади та аномалії в системі, яка працює довкола нас та використовувати їх на власну користь у майбутньому.

Отож кілька слів про самого пана Сливоцього. Адріан Сливоцький американець українського походження, вважається одним з найвпливовіших спеціалістів сучасного менеджменту, є автором численних фундаментальних праць у галузі стратегічного планування бізнесу, публікувався у журналі Harvard Business Review і газеті Wall Street Journal. Сливоцький є автором світових бестселерів з питань стратегічного управління "Чи є ваш бізнес цифровим?", "Зразки отримання прибутків", "Зона прибутку" та "Міграція капіталу" у 2007 р. увійшов до п’ятдесяти світових бізнес-мислителів (Top 50 business-thinkers).

Найнебезпечнішими є системні ризики, які несуть потенційно смертельну загрозу для бізнесу. Адріян Сливоцький виділяє сім таких основних видів стратегічних ризиків:

1. низький відсоток шансу на успіх нового бізнес проекту (складає менше 20%);
2. Ризик втрати клієнтів;
3. Загроза життю компанію у зв’язку із зміною пріоритетів та профілів діяльності компанії;
4. Поява сильного конкурента;
5. Занепад значення та впізнаваності бренду компанії;
6. Галузь вашої діяльності потрапляє в зону неприбутковості;
7. Зростання вашої компанії припинилось

Сливоцький не пропонує панацеї від вище перерахованих ризиків, однак він подає підбірку прикладів із життя корпоративних гігантів бізнесу, які у різні періоди стикалися чи скоріше могли стикнутися з різного роду загрозами для бізнесу. Автор подає вдалі моделі поведінки компаній у кризових ситуаціях. Більше того, значна частина описаних прикладів – це своєрідна гра на випередження – компанія усвідомлює сам ризик, і здійснює кроки для його мінімізації. В якості винагороди такі компанії добилися прориву, тобто стали у своєму розвитку на якісно нову ланку корпоративної еволюції. Наприклад, це запуск компанією Toyota першого серійного гібридного автомобіля «Prius». Шанси успіху цього проекту на старті становили близько 5%. Послідовні та комплексні кроки компанії з мінімізації ризику провалу нового проекту дозволили підвищити шанси на успіх моделі «Prius» в рази і в кінцевому результаті здійснити справжній прорив у галузі автомобілебудування.

Завдання Сливоцького – навчити нас бачити небезпеки для нашого бізнесу до того як вони дадуть про себе знати. Також варто звернути увагу на те що у Сливоцького не має успішних компаній. Є лише успішні дії, яка велика чи то мала компанія здійснює в комплексі на протязі певного проміжку часу. Результати, яких досягла компанія, потребують оцінки за критеріями успішності.  
Тематика, яку пропонує нам Сливоцький є актуальною для кризового чи точніше посткризового становища української економіки та бізнесу. Адекватна оцінка власних сил, можливостей та перспектив, а також загроз, які можуть стати перевіркою на їх міцність – це те чого нам бракує. Погодьмося, що перед кризою український бізнес завдяки власним успіхам та небувалому зросту дивився у майбутнє через рожеві окуляри, за що розплачується уже більше ніж два роки.

На самкінець дозволю собі порекомендувати усім для прочитання книгу Адріяна Сливоцького «Прорив», яка не так давно вийшла друком у чудовому українському перекладі. Побажаю також усім побачити та передбачити ризики у вашій діяльності та зуміти перетворити їх у можливості власного прориву.

 

Завантаження коментарів...

Назад

Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Ти ніколи не вирішиш проблему, якщо думатимеш так само, як ті, хто її створив.

Альберт Ейнштейн
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті