Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 19 21:18 | London, Apr 19 19:18 | New York, Apr 19 15:18
Shanghai, Apr 20 03:18 | Tokyo, Apr 20 04:18 | Sydney, Apr 20 06:18

Кілька думок про бізнес та фінанси

RSS стрічка
Автор блогу:   Ярослав Лисейко
Всі рубрики (1)
0
Підхід до оцінки перспектив розвитку бізнесу з точки зору оцінки ризиків не є новим. Проте новаторськи виглядає оцінка ризиків зроблена Адріаном Сливоцьким. Сливоцький пропонує нам спосіб мислення, орієнтований на виявлення ризику, спонукає наполегливо шукати недоліки розлади та аномалії в системі, яка працює довкола нас та використовувати їх на власну користь у майбутньому.

Отож кілька слів про самого пана Сливоцього. Адріан Сливоцький американець українського походження, вважається одним з найвпливовіших спеціалістів сучасного менеджменту, є автором численних фундаментальних праць у галузі стратегічного планування бізнесу, публікувався у журналі Harvard Business Review і газеті Wall Street Journal. Сливоцький є автором світових бестселерів з питань стратегічного управління "Чи є ваш бізнес цифровим?", "Зразки отримання прибутків", "Зона прибутку" та "Міграція капіталу" у 2007 р. увійшов до п’ятдесяти світових бізнес-мислителів (Top 50 business-thinkers).

Найнебезпечнішими є системні ризики, які несуть потенційно смертельну загрозу для бізнесу. Адріян Сливоцький виділяє сім таких основних видів стратегічних ризиків:

1. низький відсоток шансу на успіх нового бізнес проекту (складає менше 20%);
2. Ризик втрати клієнтів;
3. Загроза життю компанію у зв’язку із зміною пріоритетів та профілів діяльності компанії;
4. Поява сильного конкурента;
5. Занепад значення та впізнаваності бренду компанії;
6. Галузь вашої діяльності потрапляє в зону неприбутковості;
7. Зростання вашої компанії припинилось

Сливоцький не пропонує панацеї від вище перерахованих ризиків, однак він подає підбірку прикладів із життя корпоративних гігантів бізнесу, які у різні періоди стикалися чи скоріше могли стикнутися з різного роду загрозами для бізнесу. Автор подає вдалі моделі поведінки компаній у кризових ситуаціях. Більше того, значна частина описаних прикладів – це своєрідна гра на випередження – компанія усвідомлює сам ризик, і здійснює кроки для його мінімізації. В якості винагороди такі компанії добилися прориву, тобто стали у своєму розвитку на якісно нову ланку корпоративної еволюції. Наприклад, це запуск компанією Toyota першого серійного гібридного автомобіля «Prius». Шанси успіху цього проекту на старті становили близько 5%. Послідовні та комплексні кроки компанії з мінімізації ризику провалу нового проекту дозволили підвищити шанси на успіх моделі «Prius» в рази і в кінцевому результаті здійснити справжній прорив у галузі автомобілебудування.

Завдання Сливоцького – навчити нас бачити небезпеки для нашого бізнесу до того як вони дадуть про себе знати. Також варто звернути увагу на те що у Сливоцького не має успішних компаній. Є лише успішні дії, яка велика чи то мала компанія здійснює в комплексі на протязі певного проміжку часу. Результати, яких досягла компанія, потребують оцінки за критеріями успішності.  
Тематика, яку пропонує нам Сливоцький є актуальною для кризового чи точніше посткризового становища української економіки та бізнесу. Адекватна оцінка власних сил, можливостей та перспектив, а також загроз, які можуть стати перевіркою на їх міцність – це те чого нам бракує. Погодьмося, що перед кризою український бізнес завдяки власним успіхам та небувалому зросту дивився у майбутнє через рожеві окуляри, за що розплачується уже більше ніж два роки.

На самкінець дозволю собі порекомендувати усім для прочитання книгу Адріяна Сливоцького «Прорив», яка не так давно вийшла друком у чудовому українському перекладі. Побажаю також усім побачити та передбачити ризики у вашій діяльності та зуміти перетворити їх у можливості власного прориву.

Назад

Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Покажіть мені успішний бізнес, і я покажу Вам реалізоване з ентузіазмом сміливе рішення.

Пітер Друкер
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті