Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 25 07:35 | London, Apr 25 05:35 | New York, Apr 25 01:35
Shanghai, Apr 25 13:35 | Tokyo, Apr 25 14:35 | Sydney, Apr 25 16:35

Складнощі та прибутки фінансового 2010 року

4757 днів назад (17-04-2011 16:59) - Ілона Чіркова


Минулий рік виявився досить складним, проте, і дуже цікавим. Втім, які з останніх років можна було б назвати простими? Коливання світової фінансово-економічної кризи періодично нахлинали на фінансові ринки, викликаючи в інвесторів почуття тривоги. Рухи на ринках відрізнялися високою волатильністю і періодичним виникненням паніки. Це стосувалося як міжнародних майданчиків, так і українського ринку.

Головними акторами на валютному ринку стали євро і долар, які з перемінним успіхом захоплювали ініціативу. Розпочався рік з очікувань зміцнення американської валюти на фоні поліпшення статистики в США і поглиблення кризи державних боргів в Європі.

Маленька Греція опинилася в центрі уваги зі своїми непомірними державними витратами і величезною діркою в бюджеті. Слідом за Грецією на поверхню випливли проблеми з державним фінансуванням в Іспанії, Португалії та Ірландії, Угорщини.

Впродовж зими та весни євро перебувало під тиском, яке призвело валютну пару євро-долар до рівня $1,188. Однак прогнозами паритету з доларом не вдалося збутися, тому що слідом за провалом у Європі почали погіршуватися дані по США та аналітики заговорили про повторну рецесію.

Коли випереджальні індикатори твердо стали по вектору погіршення ситуації в найбільшій економіці світу, на допомогу "зеленим паросткам" встав Федеральний Резерв. Будучи прихильником активного використання друкарського верстата, Бен Бернанке знову нагадав, що в разі небезпеки він може залити ринки новими потоками ліквідності і прийняти чергову програму кількісного пом’якшення.

Те, що це може відбутися, стало відомо вже в липні. Очікування QE-2 розгорнули ситуацію на валютному ринку і вселили нові сили в інвесторів. Якщо гроші друкують, то вони стають дешевшими, а значить, активи будуть дорожчати. Тому, позбувшись від європейських страхів, ринки почали свій похід до річних максимумів, відштовхнувшись від мінімальних значень травня. Ті, хто ризикнув купити акції і вибрав правильний сектор, могли збільшити рахунок свого портфеля в 1,5-2 рази.

РИНОК ДОРОГОЦІННИХ МЕТАЛІВ

Втім, однією з найкращих ідей ринку в 2010 р. стали інвестиції в дорогоцінні метали. Чим більше друкують гроші, тим дешевшими вони стають відносно валюти в останній інстанції, якою вже кілька тисяч років є золото.

На спот ринку в Лондоні жовтий метал зріс майже на +30%. За два дні до кінця 2010 р. золото торгується вище за рівень в $1400 за тройську унцію. Зростання на цьому ринку продовжується з 2000 р., і поки всі інвестиції, зроблені в кінці року, приносять чергову прибуток до наступного новорічного свята. Втім, чемпіонами на ринку дорогоцінних металів стали срібло і паладій, які виросли майже на +75% і +100% відповідно. За два дні до Нового року срібло торгувалося вище за рівень $30 за тройську унцію, а палладій наблизився до $800.

Платина поступилася не тільки своєму брату по групі металів, але і золоту, додавши близько +20%. До кінця року платина вийшла на рівень $1760.

ПРОМИСЛОВІ МЕТАЛИ

Промислові метали також утримували лідерські позиції, випереджаючи зростання фондових індексів.

Сировинний індекс S & P GSCI виріс за рік на +20%, випередивши зростання фондового MSCI World, який додав всього +9,1%. Найбільшу цікавість на ринку викликала мідь. За рік цей метал виріс на +28%. При цьому протягом року ціна опускалася до рівнів близько $6000 за тонну, але потім ринок стрімко відіграв втрати і до кінця року показав історичні максимуми. За два дні до Нового року мідь торгувалася в Лондоні близько $9400 - $9450 за тонну. Чемпіон минулого року - свинець, показав досить слабкий результат за минулий рік, додавши в ціні менш +2%. 29 січня в Лондоні свинець торгувався близько $2490 за тонну. Нікель за рік виріс на +25% з $19200 до $24100 за тонну.

РИНОК ЕНЕРГОНОСІЇВ

Досить суперечливі результати виявилися на енергетичному ринку. Нафта, як найбільш популярний інструмент спекулянтів, показала позитивну динаміку, але ціни на природний газ у Нью-Йорку виявилися, навіть, нижчими, ніж у кризовий грудень 2008 р.

В кінці 2009 р. природний газ у Нью-Йорку торгувався близько $5,71 за 1 млн. БТО, але до кінця поточного року підійшов з результатом близько $4,26 за 1 млн. БТЕ. При цьому в кінці грудня 2008 він коштував у Нью-Йорку близько $5,86 за 1 млн. БТО. Між тим, "Чорне золото" за 2010 р. показало солідну надбавку. Барель нафти марки Brent виріс майже на +20% і завершує рік поблизу рівня $94 за барель. Американська Light Sweet показала більш скромний результат +16%, але також торгується вище $91.

УКРАЇНСЬКИЙ ФОНДОВИЙ РИНОК

Торговий рік почався з різкого гепа вгору на відкритті січневих торгів, коли індекси додавали до +6%. Потім було вражаюче ралі до квітня, а також річний максимум індексу УБ на позначці 2615,07 пунктів.

Але після цього європейські проблеми, та й бажання зафіксувати прибуток після двомісячного зльоту почали тиснути на ринок. На міжнародних майданчиках спостерігався формений хаос. Флеш- краш в Нью-Йорку, який привів до падіння індексу Dow Jones на 999 пунктів за лічені хвилини, вселив у інвесторів непідробний жах. У підсумку, флеш-краш виявився пророчим і в другій половині травня індекси показали глибоке падіння. Індекс УБ опустився нижче 2000 пунктів, а в другій половині травня показав зниження до 1447. Однак, як виявилося пізніше, це був шанс для тих, хто вірив в ринок і вважав за краще купувати, коли всі продавали.

З найяскравіших історій минулого року згадуються кілька паперів. Зокрема, блискуча динаміка паперів "Укрнафти" (UNAF). На травневих мінімумах акції компанії провалилися нижче 170 грн., але завершували рік підходом до рівня в районі 600 грн. Тільки за один тиждень акції "Укрнафти" (UNAF) подорожчали на 27,4% і встановили історичний максимум ціни.

Велику роль у зростанні котувань зіграла інформація про те, що "Укрнафта" (UNAF) може підвищити вартість нафти на 25% у січні. Після виходу новини про збори акціонерів з можливістю отримати дивіденди спекулятивний інтерес до паперів "Укрнафти" (UNAF) продовжився.

Непогано виглядали і акції "Мотор Січі" (MSICH) (+80,69%), концерну "Стирол" (STIR) (+66%).

Проте безперечними лідерами зростання можна сміливо назвати акції "Стахановського вагонобудівного заводу" (SVGZ). Прибутковість за підсумками 2010 р. склала 228,54%.

На жаль, на ринку були не завжди позитивні моменти. Яскравою історією можна назвати папери "Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча" (MMKI), які в першому півріччі знаходилися в районі 4 грн. за акцію, але потім стрімко почали падати. Різке зниження відбулося в зв’язку з початком розміщення акцій додаткової емісії за номіналом - 0,25 грн. За оцінкою, у разі повного розміщення додаткової емісії акцій ринкова ціна повинна була знизитися до 1 грн. за акцію, що, в принципі, і сталося.

Не варто забувати і про акції "Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання (СНВО) ім. Фрунзе" (SMASH), які за підсумками року стали лідером падіння (-73,52%).

Вцілому, українські індекси показали непогану динаміку. Індекс Української біржі виріс з рівня 1492,93 пункту до 2430,49 пунктів (+62,47%), а індекс ПФТС піднявся з 585,36 пунктів до 975,66 пункту (+66,68%), що, безумовно, краще, ніж результат глобального індексу акцій MSCI World, який додав трохи більше +9%.

Таким чином, цілком твердо можна стверджувати, що рік Тигра для українського ринку виявився цілком бичачим, хоча рік бика, що припав на 2009 рік, був помітно кращим. Тим не менш, потрібно пам’ятати про те, що рік Кролика і Кота закликає інвесторів бути обережними, щоб не потрапити в лапи голодних хижаків :)

 

Завантаження коментарів...

Назад

Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Присягаюся своїм життям і любов'ю до нього, що ніколи не буду жити заради іншої людини і ніколи не попрошу і не змушу іншу людину жити заради мене.

Айн Ренд
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті