Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 23 20:49 | London, Apr 23 18:49 | New York, Apr 23 14:49
Shanghai, Apr 24 02:49 | Tokyo, Apr 24 03:49 | Sydney, Apr 24 05:49

Що таке КУА і з чим її їдять

 
 
 
Редагувальсь: 6 раз — останній 4758 днів назад
 
1 голосів
up
1
down
 
 
 


4898 днів назад (25-11-2010 13:19) - Ілона Чіркова


КУА - компанія по управлінню активами. Більшість інвесторів не мають в своєму розпорядженні достатнього часу, технічного оснащення і професійних знань для управління власними фінансами.

Щоб інвестування на фондовому ринку стало доступнышим і дешевшим, компанії по управлінню активами (КУА) пропонують громадянам вкладати гроші до інвестиційних фондів (ПІФ, КІФ), активами яких вони управляють.



КУА - професіонали фондового ринку, утворюють різні по своїх характеристиках інвестиційні фонди - інститути спільного інвестування (ІСІ).  Інвестиційні фонди під управлінням КУА залучають кошти інвесторів, за рахунок яких формують портфель з різних інструментів фондового і грошового ринків, таких як цінні папери.

Важливою перевагою інвестиційних фондів є професійне управління активами. У КУА працюють кваліфіковані фахівці з багатолітнім досвідом роботи в галузі інвестицій.

Очевидно, що час є однією з найважливіших цінностей для людини. Передаючи свої фінанси під управління КУА, Ви зберігаєте власний час, оскільки у Вас не виникає необхідності вивчати ситуацію на фондовому ринку і яким-небудь чином реагувати на неї. Цю місію бере на себе КУА.

Навіть в такої високоорганізованої системи як банківська, ми не побачимо такого рівня звітності перед вкладниками, як в системі спільного інвестування.

КУА щодня надає інформацію про вартість чистих активів відкритих фондів і передає контролюючому органу звітність про вартість і склад портфеля фонду.

Щоб самостійно сформувати диверсифікований портфель, необхідно мати більше коштів, тоді як КУА, управляючи значними грошовими можливостями інвесторів, має вірогідність при формуванні активів фондів досягти високого рівня диверсифікації.

Управління активами довіряйте КУА, яка витримала перевірку часом, має досвід роботи і хорошу репутацію на фондовому ринку. Зверніть так само увагу на суму активів, що знаходиться під управлінням КУА.

Компанії по управлінню активами пропонують послугу управління активами страхових компаній і недержавних пенсійних фондів. Проте тимчасово попиту на ці послуги майже немає. Експерти прогнозують само формування ринку таких послуг не раніше 2012 року.

В Україні працюють майже 350 компаній по управлінню активами. У їх управлінні знаходиться 1142 ІСІ (інститути спільного інвестування). При цьому, кількість НПФ (недержавних пенсійних фондів) на порядок нижча - 94.

Страховий ринок своїми цифрами вражає - в Україні близько 450 страхових компаній.

Якщо компанії по управлінню активами візьмуть на себе управління активами страховиків і НПФ, це стимулює оновлення ринку цінних паперів в Україні, а також допоможе страховим компаніям уникнути зайвих витрат на вміст професійних керівників в своєму персоналі. Проте, не дивлячись на безперечні переваги, на даний момент співпрацю КУА і СК не можна назвати поширеним явищем.

Прикладів співпраці СК і КУА в Україні небагато. На ринку говорять, що реально із страховиками працюють 3-5 компаній, останні лише заявляють про готовність співробітничати. У КУА відзначають, що заважає співпраці нерозуміння страховиками самої вірогідності роботи з керівниками, а також недовіра до них, а крім того, прихильність страховиків в своїй роботі до банків.

В останні декілька років намітилася нова тенденція: якщо раніше на ринок виходили КУА-"дочки" банків, то на даний момент на ринок почали виходити КУА, материнськими структурами яких є страхові компанії. Так, в Україні працює компанія Дженералі ППФ Ессет Менеджмент Юкрейн, що входить до групи Generali PPF Holding B.v. (холдинг здійснює свою діяльність на території 13 країн Центральної і Східної Європи).

Основним напрямом діяльності компанії є професійне управління активами страхових компаній (управління активами (частиною резервів), спільні проекти і так далі).  Розміри активів більшості СК такі, що економічно доцільніше наймати КУА за відсоток від активів в управлінні, чим керівника з високою зарплатою і супутньою інфраструктурою.

Вартість управління активами - від 1,5% до 4% від середньорічної вартості активів, які передані в управління.

Основним сегментом співпраці КУА і СК є передача долі страхових резервів, які можуть розміщуватися в коштовні папери, в управління на підставі договору про управління активами інституційного інвестора або договору на управління коштовними паперами. Ці види діяльності передбачені Законом України "Про коштовні папери і фондовий ринок", крім того, цим же законом страхові компанії віднесені до інституційних інвесторів.

Експерти думають, що немає сенсу пропонувати страховикам управління всіма активами. Адже розміщення на депозитах активів страховиків супроводиться зустрічними поступками банків (пропозицією підвищеної процентної ставки), крім того, СК професіональніші, ніж КУА, в області перестраховки. Тому в управління варто передавати лише ті активи, які представлені цінними паперами.

Експерти не прогнозують швидкого завоювання ринку управління активами СК і НПФ компаніями по управлінню активів - по-перше, на ринку достатньо багато страхових компаній, яким не потрібна послуга управління активами, по-друге, крупні страховики не бачать вигоди передачі активів в управління, а по-третє, немає просування пенсійної реформи. В цілому це робить послугу управління активами малозатребуваною.

У багатьох суб’єктів, яким потрібна КУА для управління їх резервами, є кишенькові КУА, які замикають все на собі, тотально контролюючи цілі активи. Ті, які мають заробляти на фондовому ринку великі кошти, можуть відкривати власного торговця цінними паперами або працювати за фіксовану плату з чужим торговцем. А для останніх компаній послуга теж слабо малозатребувана.

Та все ж в ринку управління активами страхових компаній і недержавних пенсійних фондів є перспективи, проте для розвитку цього ринку повинні дозріти не лише попит, але і пропозиція. Для цього на ринку повинні працювати більше професійних керівників, що спеціалізуються на активах страхових компаній. Розвиток цього ринку, на думку деяких експертів, почнеться не раніше 2012 року. А саме на цей час заплановано зростання вітчизняної економіки, а отже, і фінансового сектору країни.

У свою чергу КУА, створені банками, скористалися інтенсивним припливом депозитів в банківську систему і переорієнтовували частину коштів найбільш ризикованих клієнтів до керованих ними фондів.

Завдяки цьому їх доля виросла за рік більш ніж удвічі - до 18% від активів пайових фондів. Основною перевагою банківських КУА є доступ до філіальної мережі материнських компаній. Останні учасники ринку мережу своїх офісів розширювати не планують, але обіцяють посилювання конкуренції.

Управляючі компанії, створені найбільшими торговцями коштовними паперами, стали втрачати позиції в сегменті публічних інвестиційних фондів. За останній рік, за даними Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), доля КУА, створених в рамках банківських груп, виросла з 7,9% до 18%, а вартість чистих активів в управлінні - з 33,94 млн грн. до 73,54 млн грн.

Істотно банківські КУА укріпили позиції у відкритих фондах. Доля 11 компаній в жовтні майже досягла чверті всіх активів - 23,6% проти 8,1% роком раніше. В цілому, ВЧА під їх управлінням виросла на 36 млн грн. - до 54,2 млн грн. Активи фондів "ОТП Класичний" і "СЕБ Фонд грошового ринку" збільшилися на 95% і 84% відповідно.

Населення після кризи не готове інвестувати на тривалий термін і віддають перевагу фондам з хорошим трек-рекордсом - ті, які створені після кризи і не показували кардинального падіння ВЧА. Темпи зростання ВЧА відкритих фондів за останній рік виявилися незначними - вона збільшилася на 3 млн грн., до 230 млн грн.

Динаміка закритих фондів менш показова. Підвищення ВЧА "СЕБ Фонд акцій" і "Дельта Фонд акцій" склало 10%, а "ОТП Динамічний" - 79%. У абсолютному численні активи останнього збільшилися лише на 1 млн грн. Доля ВЧА банківських КУА в жовтні в цьому сегменті склала 16,36% - в порівнянні з 8,65% роком раніше.

Зростання частки сталося в основному за рахунок падіння активів закритих фондів на 55 млн. грн., тоді як банківські КУА наростили їх на 2,3 млн грн. Об’єми активів в інтервальних фондах за рік майже не змінилися - доля єдиного банківського фонду "ОТП Збалансований" виросла з 3,3% до 4,9%. Жоден з фондів під управлінням банківських КУА не показав за рік негативних результатів.

Зростання долі КУА, що належать банкам, обумовлене перш за все синергією співпраці. КУА продає продукти через мережу відділень банку. Вибудовано процес комунікації, мотивації і інформаційної підтримки дозволяє досягти ефективного процесу продажів і, як результат, хорошого об’єму, чого неможливо досягти, використовуючи дистриб’юторів, що продають продукти всіх своїх партнерів.

КУА, на відміну від ринкових установ, мають доступ не лише до постійних інвесторів, але і до клієнтів банку, для яких інвестиційні фонди є новою послугою. Це ускладнює процес продажу сертифікатів, але дозволяє банку будувати довірчі стосунки з клієнтом.

Збільшення портфеля депозитів також вплинуло на об’єми інвестицій до фондів. Тому клієнти, які використовували депозит із завданням примноження вільних капіталів, стали придивлятися до інших інструментів. Це дозволило банківським КУА залучати фінанси, використовуючи прямий вихід на клієнта.

Інвестиційні продукти банки продають лише в певних відділеннях: у ОТП Банку сертифікати продаються в 153 офісах з 204, в "Райффайзен Банк Аваль" - в 10 з 1134, в Укрсиббанку - лише в головних відділеннях крупних населених пунктів (з 750 відділень), в СЕБ Банку - через всі офіси.

При вірній побудові продажів продукти фондів не будуть сурогатами банківських депозитів і конкурувати з ними. Банк розширює продуктову лінійку, утримує і збільшує клієнтську масу, а також отримує агентську комісію за розміщення і cross-sale своїх продуктів - відкриття поточних рахунків і карткові проекти. Щоб стати клієнтом КУА, необхідно відкрити поточний рахунок і рахунок в коштовних паперах, обслуговування якого обійдеться до 200 грн. в рік. Тариф за управління активами - 1%.

Не дивлячись на динамічні дії банківських КУА, лідери ринку тимчасово утримують позиції. Найбільшими відкритими фондами на кінець жовтня, за даними УАІБ, були "Класичний" (18,3%, або 42,1 млн грн.) і "Альтус-збалансованій" (8,7%, або 20,1 млн грн.). За рік доля " Класичного " скоротилася на 3,1 процентного пункту (-1,2 млн грн.), "Альтус-збалансованій" - на 9,2 п.п. (-16,1 млн грн.).

В ринкових КУА більше професіоналізму, менше залежності від банківського ринку і банку як материнської структури, фінансове положення якої сильно позначається на довірі до її компанії. В банків немає сильних аналітичних підрозділів по ринку коштовних паперів, немає відділу оцінки рисок. Вони не є основними гравцями на ринку коштовних паперів. КУА не може витягувати додаткових переваг від співпраці з цими підрозділами банку, вважають експерти.

Законодавчі вимоги до ліцензування філій банків, що займаються професійною діяльністю на ринку коштовних паперів, звужують географію торгів.

Банківські КУА не квапляться ділитися своїми клієнтами з конкурентами. Це обумовлено тим, що сам процес не до кінця відпрацьований. Продаючи продукти інших КУА, банк бере на себе ризики репутацій, пов’язані з можливими непрофесійними діями КУА.

Учасники ринку не планують передивлятися стратегію розвитку з урахуванням збільшеної активності банківських КУА. Компанії найближчим часом самі не розвиватимуть мережу. Якщо розвиток і буде, то лише в операціях з банками, вважають експерти.

Отже якщо Ви вирішили довірити свої фінанси КУА не квапитеся. Вибір компанії по управлінню активами - не менш педантичний, ніж банку або страховика. Тим більше що КУА не дає гарантію прибутку, а своїми грошима перед інвесторами відповідає лише в крайньому випадку.

Криза показала, що далеко не всі КУА надійні: за 2009 рік кількість управляючих компаній скоротилася за рахунок тих КУА, в яких не було достатнього фінансового фундаменту і ефективного менеджменту.  Тому при виборі КУА потрібно звертати увагу не стільки на гучне ім’я, скільки на фонди в управлінні і досягнуті результати, особливо на падаючому ринку.

Зараз в Україні працюють більше 300 КУА. Проте чути лише про 20-30 компаній, які управляють різноплановими інвестиційними фондами і можуть похвалитися прозорістю і публічністю. На жаль, велика кількість управляючих компаній працюють не афішуючи себе. Багато з них створені при банках, фінансово-промислових групах, або для конкретних операцій.
В основному, в арсеналі цих компаній закриті фонди, венчурні фонди, які теоретично повинні служити на благо економіки, для впровадження інноваційних і ризикових проектів. На практиці частіше використовуються для оптимізації податкових платежів і управління грошима конкретного клієнта.

Що стосується "ринкових" управляючих компаній, то інформації по ним предостатньо. Найбільшу кількість даних публікує Українська асоціація інвестиційного бізнесу - щотижневі рейтинги публічних фондів, які можна використовувати як індикатор орієнтації КУА на залучення інвестицій від громадян.

Наявність публічних фондів і їх кількість говорить про готовність компанії до інформаційної відвертості, що може виражатися в публікації результатів діяльності фондів під управлінням на сайті КУА, наданні даних про портфель фонду і його динаміку безпосередньо інвесторові і т. п., вважають аналітики.

Не останнє значення має і термін роботи КУА на ринку, і її власники, досвід менеджменту, успішність впровадження різних проектів, репутація серед конкурентів і клієнтів.

Найвиразніше ефективність роботи КУА відбивається на результатах роботи її фондів. Основні показники - розмір активів під управлінням компанії і прибутковість за конкретний період.

Оцінюючи прибутковість, потрібно порівнювати її з динамікою біржових індексів ПФТС або Української біржі. І якщо на етапах зростання фонд близький до індексів або перевищує їх - добре; якщо ж в періоди падіння прибутковість фонду знижується значно меншими темпами, ніж індекси, або навіть зростає, отже - КУА спрацювала на всі 100%.

Плюс до всього, результати фондів оцінюються не по зростанню вартості чистих активів (ВЧА) або прибутковості, а також по співвідношенню прибутковість/ризик, яке спочатку при створенні фонду закладається в інвестиційній стратегії.

Отже для оцінки результатів фонду необхідно дивитися на показники, що визначають ризикову фонду і співвідношення дохідність/ризик.

Коефіцієнт Шарпа показує, наскільки ефективно управляючий розміщував фінанси фонду, причому з врахуванням тих ризиків, які він собі дозволяв. Коефіцієнт Трейнора дозволяє зрозуміти, наскільки виправдані вкладення до того або іншого фонду з точки зору їх ризиків, яким керівник не може запобігти, і чи окупаються ці ризики прибутковістю.

Що стосується фінпоказників КУА, безпосередньо вони не пов’язані з роботою фондів. Активи і зобов’язання КУА і ІСІ враховуються особливо, і перед інвесторами фонду компанія відповідає тільки грошима фонду.

Проте, законодавством встановлені певні вимоги до фінансового стану КУА. Статутний фонд компанії не може бути менше 7 млн. грн., утворюється вона у формі акціонерного або товариства з обмеженою відповідальністю.

КУА відповідає перед інвесторами своїми коштами в тому випадку, якщо протягом року вартість чистих активів на один коштовний папір інвестиційного фонду впала більш ніж на 20% нижче за номінал через порушення керівником законодавства. Відшкодування проводиться за рахунок резервного фонду КУА, який повинен складати мінімум 25% її статутного капіталу.

Інвестфонд, який виводиться управляючою компанією на ринок, має бути визнаний таким, що відбувся, тобто накопити критичну масу активів. По запиту Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку, мінімальний об’єм активів має бути не менше 1250 мінімальних зарплат, тобто близько 1,1 млн. грн. В разі визнання фонду що не відбувся, КУА повертає інвесторам засобу в повному об’ємі.

Побічно про скруту в КУА можна судити, якщо з компанії біжать співробітники або починаються звільнення, КУА нерегулярно надає інформацію про роботу фондів (публічні ІСІ повинні звітувати щодня!), клієнт не може зв’язатися з фахівцями КУА і отримати виразні відповіді на питання.

Але, ключовим моментом скрути для КУА - це нездатність керівника показувати прибутковість навіть на зростаючому ринку і втечу інвесторів з фондів. Проте, якщо падіння фонду визначити легко (індекс зростає - а ІСІ зазнають збитків), то відтік пайовиків - складніше.

Про це можна судити по різкому і тривалому скороченню фінансів фонду. Надійніший показник - кількість розміщених сертифікатів, зміна якої точно говорить про приплив/відтік коштів інвесторів.

Крім того, потрібно розуміти просту річ: КУА, як і будь-яка компанія, несе витрати на персонал, оренду офісів, транспорт, оплату різних рахунків і так далі І в тому випадку, якщо два фахівці управляють десятком фондів - потрібно задуматися. Адже істина в тому, що краще робити щось одне, але добре, чим все підряд - але абияк.

 

Завантаження коментарів...

Назад

Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Успіх спочатку вимагає десять часткою зусиль, щоб отримати одну частку результату. Після того, як Ви впораєтеся з цим - станете постійно отримує десять часткою результату при одній частці зусиль.

Чарльз Гивенс
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті